dadaad farijaMensen vluchten meestal overhaast. Ze nemen noodgedwongen alleen hun belangrijkste spullen mee. Als ze geluk hebben vinden ze elders een veilig onderdak. De meeste vluchtelingen en ontheemden komen in een vluchtelingenkamp terecht. De kleinere kampen tellen enkele honderden ontheemden of vluchtelingen, de grootste tellen er honderdduizenden.

Farija is 13 jaar. Na dagen lopen door Somalië komt ze met haar familie aan bij de grens tussen Somalië en Kenia. Bij de grens worden ze met een bus naar kamp Dabaab in Kenia gebracht. Dabaab is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Er leven zo’n 400.000 vluchtelingen.

Farija vluchtte naar Kenia en vertelt daarover:Onderweg konden ze alleen maar wilde vruchten en bladeren van bomen eten. Ze konden zich niet wassen en de wc gebruiken. Maar in het kamp krijgen ze schoon water en er zijn wc’s in het kamp neergezet. Farija is nu veilig, maar Dabaab zelf heeft grote problemen. Elke dag komen er vluchtelingen bij. Voedsel en water moeten van ver worden aangeleverd, want –net als de meeste vluchtelingenkampen- ligt Dabaab in een onvruchtbaar gebied. Dabaab ligt in een droog en dor gebied en overdag kan het wel 40oC worden.

In het vluchtelingenkamp in de Bekaa Vallei in Libanon hebben ze weer hele andere problemen:

bekaavallei 

Vragen
1) Waarom vind je de meeste vluchtelingenkampen in een onvruchtbaar gebied?
2) Waarom vlucht Farija uit Somalië?
3) Hoe gaat de procedure bij het vluchtelingenkamp in zijn werk?
4) Wat is het grootste probleem van het kamp in de Bekaa Vallei?
vorigestapvolgendestap