volgendestapTussen 1525 en 1867 werden er naar schatting tussen 11 en 14 miljoen mensen als slaaf uit Afrika naar het werelddeel Amerika verscheept. Zij werden met name ingezet voor de suiker- en tabaksplantages. In de 19e eeuw werd in het ene na het andere land eerste de slavenhandel en later de slavernij afgeschaft.

In Groot-Brittannië werd de slavenhandel in 1807 verboden en de slavernij in 1833. Nederland verbood de slavenhandel in 1814 en was een van de laatste landen die de slavernij afschafte, in 1863.

Hoe konden de plantages zonder al die slaven economisch overleven? De Britten vonden een alternatief: zij introduceerden de contractarbeid. De eerste contractarbeiders die naar Suriname kwamen waren Chinese contractarbeiders, gevolgd door Hindostaanse immigranten. Later volgden Javaanse contractarbeiders.

In deze les kijken we naar overeenkomsten en verschillen tussen slavernij en contractarbeid en kijken we wat contractarbeid onze kolonie Suriname bracht. En we laten jullie kennismaken met het enige dagboek dat door een contractarbeider werd bijgehouden en later als boek uitgebracht. 

contractarbeiders intro
Javaanse contractarbeiders in Suriname