talenNaar schatting zijn er ruim 6000 talen op de wereld, niemand weet het precies. Men vermoedt dat ze allemaal zijn ontstaan uit een gemeenschappelijke taal. Door diverse gebeurtenissen in de geschiedenis zijn talen uit elkaar gegroeid en is er een grote verscheidenheid ontstaan. Vaak lopen talen in elkaar over, net zoals kleuren in elkaar overlopen. Het Zuid-Afrikaans heeft in die zin wel wat van het Nederlands weg, het Portugees heeft zich uit het Spaans ontwikkeld. Politieke verbrokkeling, koloniale verhoudingen, sociaal isolement, et cetera, allemaal redenen waarom talen zich op hun eigen manier hebben ontwikkeld.

In onze tijd is er een aantal talen die internationaal veel gebruikt worden. Deze talen zijn verspreid over grote gebieden (over meerdere landen, soms zelfs over meerdere werelddelen). We hebben het over: Arabisch, Chinees, Engels, Duits, Frans, Hindi, Japans, Maleis, Portugees, Russisch, Spaans en het Swahili. Deze talen worden supercentrale talen genoemd en hebben meer dan 100 miljoen sprekers (A. de Swaan 2002).

Bovenop deze supercentrale talen is er een hypercentrale taal: het Engels. Het Engels vormt het middenpunt van het wereldtalenstelsel. Via het Engels kunnen bijna alle mensen over de hele wereld met elkaar communiceren. Dit komt omdat Groot Brittannië ooit een grote koloniale macht was en overal in dat grote Britse rijk de taal heeft achtergelaten. In veel voormalige koloniën is het Engels nog steeds de voornaamste (ambtelijke en bestuurlijke) taal. Daarnaast spelen de Verenigde Staten hierin een grote rol. Zij zijn op dit moment de leidende natie wereldwijd. En de officiële taal van de VS is het Engels.

Bekijk het filmpje:

Vraag

1) Wat vind jij van Engelse les op de basisschool vanaf groep 1?
vorigestapvolgendestap