Geld in je portemonnee, of op de bank. Geld uit de muur en contant afrekenen of betalen met je pasje. Zo kennen we ons geld. Maar het wordt ook op heel andere manieren ingezet. Geld wordt voortdurend verhandeld. Door bijvoorbeeld vreemde valuta te kopen of te beleggen in aandelen van bedrijven. En dat beperkt zich niet tot de directe omgeving. Door de globalisering is geld steeds sneller en verder gaan reizen.

geldopreis
De landen van de Europese Unie hebben met elkaar afgesproken dat vanaf 1993 geld vrij mag reizen van het ene land naar het andere binnen de unie. We noemen dit vrij verkeer van geld. Ook elders is er vaak sprake van vrij verkeer van geld.
Geld is ook steeds sneller gaan reizen dankzij de komst van snelle verbindingen. Zo zijn de aandelenbeurzen van Chicago en New York (de plaatsen waar je kunt handelen in aandelen en andere waardepapieren) rechtstreeks met elkaar verbonden via kabels. Koop je vanuit Chicago aandelen op de effectenbeurs van New York, dan is je kooporder binnen duizendsten van een seconde overgebracht. En dat terwijl Chicago en New York honderden kilometers uit elkaar liggen!

ibanHet reizen van geld gaat ook sneller door betere samenwerking tussen banken over de grenzen heen. Een voorbeeld van die samenwerking is de invoering van IBAN in 2014. Dat is een code die aan de nummers van bankrekeningen binnen Europa (behalve in Rusland, Wit-Rusland, de Oekraïne en Moldavië) wordt toegevoegd. Door die code gaat geld overmaken van een rekening in bijvoorbeeld Nederland naar een ander Europees land sneller.

Het zijn de mensen met heel veel geld en organisaties als banken, pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen die het geld over de wereld sturen. We noemen deze mensen en instellingen grote beleggers. Zij laten hun geld reizen op zoek naar die plaatsen waar ze het meest met hun geld kunnen verdienen. Deftig gezegd: waar ze het hoogste rendement uit hun beleggingen kunnen halen.

Vragen:
1) Welke andere vormen van geld worden hierboven genoemd?
2) Naast de grote beleggers is er nog een groep die grote bedragen over de wereld laat rondgaan. Welke groep wordt bedoeld?
vorigestapvolgendestap