volgendestap

Vroeger woonden de meeste mensen in een dorp. Het dorp was een plek waar de bewoners elkaar op vaste plekken ontmoetten. Op de markt en in de winkels waren producten te koop die meestal in het dorp zelf of net buiten het dorp waren gemaakt. Tegenwoordig leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Zowel de mobiliteit als de mogelijkheden tot communicatie over grote afstanden zijn enorm toegenomen. Is de wereld één gemeenschap geworden, zoals dat dorp van vroeger?

Filosoof en wetenschapper Marshall McLuhan beschrijft de opkomst van massamedia die de tijds- en plaatsbarrières van de menselijke communicatie steeds meer wegnemen, waardoor mensen op een mondiale schaal kunnen communiceren én handel drijven. De wereld is daardoor zogezegd in een dorp veranderd. McLuhan sprak in 1962 in The Gutenberg Galaxy in dat geval over 'Mondiaal dorp' (Engels: Global Village).

Producten komen tegenwoordig van over de hele wereld in onze winkels en wij kunnen op onze beurt alle producten naar het buitenland exporteren. Deze handel zonder beperkingen noemen we vrijhandel. De organisatie die daar op toeziet, is de WTO. Gevolg van de vrijhandel is globalisering: bedrijven zien steeds meer de hele wereld als hun werkterrein. 

intro