volgendestapIn de les over gender heb je in het filmpje 'De Astronaut' kunnen zien dat er allerlei soorten mensen zijn die je romatisch of seksueel aantrekkelijk kunt vinden, oftwel: "op wie je verliefd wordt". 
Veel mensen worden verliefd op iemand van het andere geslacht, anderen worden verliefd op iemand van hetzelfde geslacht en sommigen worden verliefd op beide.

Verliefdheid tussen een meisje en een jongen kan in sommige situaties problematisch zijn (bijvoorbeeld als de buitenwereld -ouders- hun relatie niet accepteert), maar een hetero-relatie is meestal geen probleem.

Maar als een meisje op een meisje verliefd wordt of als een jongen verliefd wordt op een jongen, is dat voor de buitenwereld veel vaker onacceptabel, in tientallen landen ongewenst, in diverse landen bij wet verboden en in acht landen kan dat zelfs leiden tot de doodstraf.

In deze les gaan we dieper in op seksuele aantrekkelijkheid onder niet-hetero's, onder een breed scala aan mensen die we vaak aanduiden met de LHBTQIA-gemeenschap (in het Nederlands; in het Engels spreekt men van LGBTQIA). Waar die letters voor staan, leer je in stap 1. We kijken ook naar de (schendingen van de) rechten van LHBTQIA-ers, we maken kennis met enkele mensen uit die gemeenschap en de manieren waarop LHBTQIA-ers aandacht vragen voor hun positie. 

lhbt opening